Green Guide Denmark

din guide til grøn ferie

   aug 08

Danmark med tog, bus og færge

trainEt ”krydstogt” gennem landet kan også foretages med tog, hvor man fra en tilbagelænet position i et blødt og komfortabelt sæde kan nyde Danmark, når det ruller forbi kupéens vindue. På få timer kommer man fra København til Vestjylland, mens kornmarkerne på Sjælland, de stråtækte huse på Fyn og de sortbrogede jyske køer passerer revy.

Den imponerende Storebæltsbro, som blev færdig i sommeren 1998, har forkortet rejsen mellem landsdelene betydeligt.

På stationerne får man oversigt over banenettet og køreplaner. Man kan også ringe til DSB. Cykler kan medbringes på de fleste tog. Tjek regler og priser i DSB’s folder ”Cykler i tog”.

Veterantog
Tempoet er mere adstadigt og stemningen aldeles unik, når damplokomotivet trækker de historiske vogne mellem Maribo og Bandholm Havn på Lolland nær Knuthenborg Safaripark eller på en af de andre strækninger i Danmark, hvor man kan opleve en nostalgisk togtur med veteranbaner, der drives af entusiastiske jernbaneklubber.

Rutebiler
Selvom det danske jernbanenet er vidt forgrenet, er der steder, hvor det ikke når ud. Det gør til gengæld rutebilerne. Hvert amt har sit busselskab, og det er i en vis forstand det virkelige Danmark, der ligger helt ude i det yderste led, hvor der er god plads i busserne. Der kører også fjernbusser, som forbinder hovedstaden med f. eks. Nordjylland.

Færger
Danmark er omgivet af hav. Over Vesterhavet, Skagerrak, Kattegat, Øresund og Østersøen kan turister fra alle verdenshjørner sejle til Danmark med moderne og komfortable færger. Sejlads med færger er den traditionelle og perfekte start på en Danmarksferie.

De indenlandske fjernbusser benytter færgerne mellem Sjællands Odde og Ebeltoft samt Kalundborg – Århus. Danmark har heldigvis stadig sine mange mindre færger, som det kan være en oplevelse at benytte, ikke mindst til besøg på øerne. Fra Kalunborg sejler en færge til Samsø. Øens særegne natur med det småkuplede landskab, hvor vindmøllerne snurrer, og kysterne, hvor stenalderagtige klinter rejser sig af havet, er absolut et besøg værd.

I „Smålandshavet“ med øerne Fejø, Femø og Askø er der mulighed for smukke ture med karakteristiske små færger. Det kan også anbefales at sejle til øerne Læsø, Anholt, Endelave og Sejrø.

Cykelfærger og turbåde
Færgerne er ikke mindst en behagelig afveksling, når man er på cykeltur. Nord for Odense Fjord kan man om sommeren sejle med ”Svanen” over Gabet til naturområdet Enebær Odde. Selvom det føles som at blive sat af på en øde ø, er odden landfast med Fyn, og således kan man komme hele vejen rundt om Odense Fjord.

Færger Sverige-Danmark og Tyskland-Danmark

Hjuldamperen på Mariager Fjord hedder også ”Svanen”, og med en kombinationsbillet til veterantoget Handest-Mariager får man damp for alle pengene.

En tredje hjuldamper „Helene“ sejler på Haderslev Fjord, og på Silkeborgsøerne sejler den antikke hjuldamper „Hjejlen“.

Sejlskibe
Det går mere stille for sig, når det er vinden, der driver værket. Man mærker for alvor søfartshistoriens vingesus på en tur med en gammelt sejldrevet træskib. Gennem Maritimt Center i Svendborg kan man påmønstre sådan en skude for en eftermiddag eller på et længere togt.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.